вторник, 3 юни 2014 г.

Четенето на книги - полезно или загуба на време?

Мили приятели, искаме да насочим вниманието към въпроса, с който много често се спекулира. Дали човек прекарва  прекалено много време в четене или  напротив - никога не е изгубено времето,  което сте отделили на една книга, отпуснати  в някое удобно кътче на дома си и отдадени  на размисли, заедно с гласа на невидимия  разказвач. Възпитанието и любовта към книгите и четенето започват още от семейната среда. Някои семейства предразполагат децата си към четене с натрупаната от десетилетия литература в семейната библиотека, която винаги рано или късно ще привлече погледите на малчуганите, задъхани от летните игри или преуморени от игри на компютъра зимно време. Това е така, защото всяка книга съдържа един вълшебен свят на приказките, който, дали ще бъде във формата на фантазия или ще се придържа към реалността, във вида на научна литература, винаги ще успее да прикове вниманието за часове и дни наред. Какво толкова ни увлича в една книга?

Първо, това е гласът на автора/ авторката, който споделя преживяното на няколко страници и на вас ви е интересно да надникнете в нечий друг свят. Въпреки, че узнавате много за случилото се, което е преразказано, за субекта, или получавате информация по научни, или други въпроси, съдържанието сякаш е споделяно лично с вас, вие сте откъснати от шумовете на света и другите гласове, които ви заобикалят, и следите страница след страница как се развива разказът и какви неочаквани обрати ще приеме повествуванието. Рамките на познатото и преживяното се пречупват през призмата на всичко, което близкият, но същевременно и чужд глас, от друго време, друг народ, друг континент или друга култура разказва по тема, която малко или много вече ви е вълнувала във вашето ежедневие. Така познатото и новото по фантастичен начин се свързват със собственото ви съзнание, което започва да "твори" нови образи, за да доразбере разказаното, умът ви се изпълва с нови лица, събития и решения на проблеми, така че вие съ-творявате прочетеното, за да оживее опитността, която се предава в книгата и да се превърне в част от вашата лична опитност или преживелица. Един вид четенето е присъединяване на чужд опит към собствените мисловни процеси и механизми за решения на проблеми и задачи. Затова, много често хората, които обичат да посягат към книгите, се смятат за по-мъдри, по-улегнали и с по-богато въображение и мисловна дейност.
Второ. Четенето е едно разтоварване от еднообразието на ежедневието и бягство в други светове с минимум разход на енергия, като се сгушите в някое удобно и уютно кътче в дома си и се оставите да бъдете водени от думите, редени в изречения, изреченията - в пасажи, пасажите - в цели глави - и ето как попадате в света на автора/ авторката, който може да бъде пълната противоположност на вашия собствен - като обстоятелства, характери, описание на природните забележителности и географската ширина, в които се развива действието, чувствата и мислите, както и действията на героите, нещата, с който те се занимават. Вие можете да изживеете в първо лице преживяванията на някой по-мъдър, по-зрял човек или да се изживеете в ролята на Пепеляшка, която бива пренесена в царския палат. Така, вие съ-преживявате и се отъждествявате с всичко, което е добро, истинно, вярно, а също и отсявате това, което е вредно, злонамерено и нежелателно. 
Книгите са един добър източник на поучение за добрите нрави и са прозорец към чудните светове на автори, които също са се докоснали до доброто и светлината. Пожелаваме ви да търсите това добро. Както се казва в Библията: "Купувай истината и не я продавай, също и мъдростта, поуката и разума" (Притчи 23:23).



Автор на статията: Издателство ВикторияБГ

Няма коментари:

Публикуване на коментар