сряда, 29 август 2018 г.

Книга за мъже: семейни и несемейни - „Силата на съпруга в молитва“ от Сторми Омартиан


Авторката Сторми Омартиан, която доминира на християнския книжовен пазар с книгата си „Силата на съпругата в молитва,“ се завръща с нов том, посветен на вярващите съпрузи. Тя подканя всеки съпруг да се моли за половинката си – за нейните емоции, за уменията ѝ като майка и за способността ѝ да бъде вярна, и да помага на приятели и т.н.

Сторми Омартиан ви предлага да прочетете собствените ѝ прозрения за молитвата, които тя е натрупала през годините. Дори и несемейните читатели могат да извлекат полза от тях. Тя твърди, че най-важното е да не се молим с огорчено или със закоравяло сърци, защото тези молитви няма да получат отговор.

За читателите, които са прекалено заети и нямат време да използват творчески си способности или въображението си как да  покрият с молитва нови области от живота на съпругата си, Сторми Омартиан предлага на края на всяка глава действащи молитви, които един съпруг би могъл да използва. В случай че някои от мъжете се притесняват да вземат съвет от жена, имате предвид, че Сторми Омартиан е добавила в книгата си параграфи, писани както от нейния съпруг Майкъл Омартиан, така и от други вярващи християни, повечето от които са добре познати и известни християнски лидери.

Книгата е безупречна като структура, твърдят читателите  ѝ. Много от главите започват с аналог, който е типично мъжки – бракът ви е като "футболна игра," а съпругата ви е като "автомобил." Всичко това е направено с цел да се прикове мъжкото внимание към по-съществени теми, които се обсъждат тук - за подобряване на семейните отношения между съпрузите в по-дългосрочен план.

Тази книга подчертава колко е важно да се спазват Библейски принципи за брака и женските роли в него, на които читатели с по-съвременни възгледи може още да не са свикнали. Като например, че мъжете би трябвало да се молят за покорството на съпругите си. Също и че работещите майки се нуждаят от специални молитви, които да ги предпазват от чувството за вина, което се предполага че ги измъчва, когато са далече от децата си през деня.

За праволинейните християни, които търсят Божиите пътища и начини да изживеят единство в семейството си, важно за доброто на всички негови членове, тази книга е най-добрият пример как един съпруг би трябвало да се застъпва в молитва за съпругата си постоянно и ежедневно. Книгата има приложение с въпроси към всяка глава, които могат да се обсъждат в мъжки молитвени групи допълнително, с цел лично израстване и взаимно насърчение. 



Допълнителен източник: ПъблишърсУийкли