вторник, 27 август 2013 г.

Жената, която Бог възхвали или Как да се превърнем в жената, достойна за възхвала – в петнадесет стъпки

Знаем, че жената, която Бог възхвали като съвършената дама на сърцето на един вявращ мъж, може да бъде открита в Притчи 31 и всички отзиви на вярващи християнки от западния свят са събирателен глас на малко или много едно и също твърдение: „Тази жена и просто непостижима при реални обстоятелства!”

Но дали наистина? В днешно време все повече жени се стремят към съвършенство, като се има предвид, че те са поставени в условия на малко или много абсолютна свобода, въжможност да се издигат в кариерата, да бъдат чути от медиите и да съчетават семейство с работа както никога преди. Невероятната свобода на себеизява води до това жените да поставят много високи стандарти за себе си и в желанието да са перфектни в постиженията си, те се препъват, объркват и често остават с чувството, че не са реализирали потенциала, който са имали като даденост. И редно е в такива случаи отново да се обърнем към източника на всички извори на мъдрост, Божието Слово, за да разберем какви са поставените от Бога стандарти за женско съвършенство и пълно изчерпване на перфекционистките стремежи.

В т. нар. Литература на Мъдростта се чува женският глас на Мъдростта, затова не бива да се боим, че Библията ще ни накара да следваме чуждите мъжки стандарти за съвършенство, които нереалистично биха се сблъскали със собствените ни идеалите за себеосъществяване. В следващите петнадесет статии ние ще ви представим осъвремененият план за достигане на максимално съвършения женски образ според Притчи 31. Нека да си припомним какво събирателно женско чудо описваше тази притча:

Възхвала на добродетелната жена
10 Кой може да намери добродетелна жена? Защото тя е много по-ценна от скъпоценни камъни. 11 Сърцето на мъжа ѝ уповава на нея; и няма да му липсва печалба. 12 Тя ще му донася добро, а не зло, през всички дни на живота си. 13 Търси вълна и лен и работи с ръцете си това, което ѝ е угодно. 14 Тя е като търговските кораби - донася храната си отдалеч. 15 При това става, докато е още тъмно, и дава храна на дома си, и определената работа - на слугините си. 16 Разглежда нива и я купува; от плода на ръцете си сади лозе. 17 Опасва кръста си със сила и укрепва мишците си. 18 Като схваща, че търгуването ѝ е полезно, светилникът ѝ не угасва през нощта. 19 Слага ръцете си на вретеното и държи в ръката си хурката. 20 Отваря ръката си за сиромасите. Да! Простира ръцете си към нуждаещите се. 21 Не се бои от снега за дома си; защото всичките ѝ домашни са облечени с двойни дрехи. 22 Прави си завивки от дамаска; облеклото ѝ е от висон и морав плат. 23 Мъжът ѝ е известен в портите, когато седи между местните старейшини. 24 Тя тъче ленено платно и го продава, и доставя пояси на търговците; 25 сила и достолепие са облеклото ѝ; и тя гледа весело към бъдещето. 26 Отваря устата си с мъдрост и законът на езика ѝ е благ. 27 Добре внимава в управлението на дома си и хляб на леност не яде. 28 Синовете ѝ стават и я облажават; и мъжът ѝ я хвали, като казва: 29 Много дъщери са се държали достойно, но ти надмина всичките. 30 Прелестта е измамлива и красотата е лъх; но жена, която се бои от Господа, тя ще бъде похвалена. 31 Дайте ѝ от плода на ръцете ѝ и делата ѝ нека я хвалят в портите.
Настанете се удобно през следващите публикации с чаша кафе в ръка и ум отворен за позитивните съвети, които ви очакват. Мъдростта може само да добави нюанси към това, което вече знаете за скритата сила на вашата женственост. Ще се радваме да следите нашите публикации и да се спуснете в света на разсъжденията с една обща цел – да се движим по-близо да възможността да реализираме идеала, вложен във всяка от нас по индивидуален начин от Създателя на всичко видимо и невидимо.