четвъртък, 7 юли 2016 г.

Как да се молиш за бъдещия си съпруг, когато дори не знаеш дали той съществува


Като вярваща християнка, възпитавана в домашно училище, трябва да призная, че започнах да се моля за съпруга си, когато бях на 15 годишна възраст. Имаше едно определено място в семейната ферма, където отивах да се усамотя и да мисля за бъдещето. И въпреки че не знаех за кого ще се омъжа или дали изобщо ще се омъжа, реших, че е по-добре да се моля за бъдещия си партньор, отколкото да не се моля въобще.

През годините, разбира се, чувах всякакви обезсърчителни неща. "Какво ще стане, ако никога не се омъжиш?" "Защо ти е да се притесняваш за това сега?" "Ами ако той не съществува?" Прекарах много от годините си като неомъжена в това прекалено обичайно състояние на приливи и отливи, в което толкова много момичета се намират - Божията воля ли е да се моли човек за нещо, което може да не се случи? Не е ли егоистично? Или това е най-добрият начин да се занимавам с надеждите и мечтите си?

Когато станах на 21 години, изоставих този самотен залив, в който подобни мисли ме връхлитаха на приливи и отливи. Завинаги го изоставих. Беше ми омръзнало да живея в страх, че бракът може "никога да не се случи." Омръзна ми до болка да живея така, че да се предпазя от разочарования, като постоянно определях бъдещето си с условните "ако" и "но." Вместо това започнах да живея напълно в Божията воля, която Той имаше за мен през настоящия ден, а междувременно се молех с Псалм 113:9 - Той  "настанява в дома бездетната и я прави весела майка на деца." И като се молех за това, казвах на Бог: "Господи, Ти знаеш, че това е моето желание. Знаеш, че това е част от сърцето ми. Отдавам ти това желание и вярвам, че Ти или ще го изпълниш, или ще ми дадеш силата да извървя пътя сама толкова дълго, колкото Ти си ме призвал за това."

И спрях да се притеснявам дали бъдещият ми съпруг съществува или не, като просто започнах да се моля, сякаш го има.

Целта на тази статия не е да обясняваме как да се молим, когато сме сами, а по-скоро да повдигнем този въпрос. Той дава израз на желанието на всеки човек да се чувства свободен да се моли за бъдещия си брачен партньор. Няма значение дали ще има такъв или не. Да се молите за бъдещия си партньор, не означава да насилвате Бог да ви даде такъв - никой от нас не може да направи това. Да се молите за бъдещия си съпруг е един положителен начин да представите мислите и желанията си пред трона на благодатта. Това променя сърцата ни, води желанията ни и пречиства характера ни.

Един от водещите принципи на молитвения ми живот, когато се молех за бъдещия си съпруг (господин М.), беше да се моля за себе си със същите очаквания, както и за него. Прекалено често ние се концентрираме върху това, което нашият брачен партньор "трябва да бъде", за да се омъжим за него - да не забравяме, че трябва да имаме същите очаквания и за собствения си характер.  Докато се молех за съпруга си, се сетих за други неща, за които трябваше да се моля и върху които да работя в духовния си живот. Ето и четирите най-важни точки, които можете да включите в собствения си молитвен списък:

1. Молете се за мъдрост.
"И така, внимавайте добре как постъпвате – не като глупави, а като мъдри, като изкупвате благовремието, защото дните са лоши. Затова не бъдете неразумни, а проумявайте каква е Господнята воля" (Ефесяни 5:15-17).
Първите няколко глави в Притчи говорят изключително за мъдрост. Не разбирах необходимостта от мъдрост докато не започнах да живея сама. Изведнъж не можех да разчитам на мама и на татко да ме "спасят" от погрешни решения или пребързани действия. Трябваше да правя мъдри избори.

Мъдростта е "приложено знание." То е способността да използваш знанието в опредерена ситуация, като практикуваш правилно това, което знаеш. Има различни видове мъдрост, но мъдростта от света ще ни каже да използваме това което ние чувстваме, когато вземаме решения. Божията истина използва обективни стандарти за правилно и погрешно, и дълбоко разбиране за Божията любов и справедливост, за да ни водят към решение, което има вечно влияние.

И двамата с бъдещия си съпруг се нуждаете от мъдрост, за да разберете какво е Божието призвание за живота ви. Ще се нуждаете от нея, за да преминете през трудни моменти. Ще се нуждаете от нея по въпроси, свързани с финансите, децата, църквата и брака ви. Като водеща фигура вкъщи съпругът ви се нуждае от мъдрост, за да води семейството си в истина. А като съпровождаща го водеща фигура, вие се нуждаете от мъдрост, за да съветвате и насърчавате.

2. Молете се за силата да устоите на изкушения.
“Бдете и се молете, за да не паднете в изкушение. Духът е бодър, а тялото – немощно” (Матей 26:41).

Ако това да бъдеш сам е изпитание в някоя област, същото се отнася най-вече за арената на изкушенията. Много хора в такова положение се намират в ежедневна, ако не ежечасна борба да отблъснат изкушенията свързани със сексуалните компромиси, с взаимоотношенията, с духовната апатия или с недоволството. Това е вашия период да се борите – не само за себе си, но и за бъдещия си съпруг.

Днес децата, които са изложени на порнография, обикновено я виждат още от 11 годишна възраст. За нещастие много християнски родители не разбират от колко рано децата им започват да учат за секс. Родителите понякога са последните хора, от които децата чуват едно трезво мнение за хипер-сексуализираната ни култура. Молете се за бъдещия си съпруг – да бъде запазен от порнография и да устои на изкушението, когато то му се предложи (защото това не е въпрос на ДАЛИ, а на КОГА). Молете се той да зависи изцяло от Бог и се молете Бог да го възстанови, ако е паднал.

А за всичко, за което се молите за него, молете се също и за себе си точно толкова силно. Вашите битки може да са различни, но много млади жени имат проблеми с похотта и/или порнографията точно толкова колкото мъжете, ако не и повече. Помнете, сатана иска да разруши вашият възглед за секса, защото Бог го е сътворил като нещо красиво и същевременно защитено от институцията, която е най-близо до Божието сърце – брака. Борете се да запазите това, което Бог цени. Изберете да се доверите преди всичко на Божия замисъл вместо на това, за което света казва, че е „нормално.“

3. Молете се за сърце, което е готово да се учи.
„За да слуша мъдрият и да стане по-мъдър, и за да достигне разумният здрави съвети“ (Притчи 1:5).

Баща ми имаше тези три изисквания за бъдещия ми съпруг – да обича Бог, да работи здраво и да може да се учи. Ако има нещо, което съм виждала поразително изпълнено в молитвите ми за Джош (съпругът ми), то е желанието да се учи. Той е един от най-скромните хора, които познавам.

Всички ние се борим с гордостта по собствен начин. За мъжа желанието да постигне нещо, да успее и да бъде аплодиран може да го въвлече в много реална борба. Молете се за бъдещия си съпруг да има скромен дух, който да иска да се учи, да има желание да допълва познанията си по Божието Слово и да приема знание от хората около себе си. Желанието да учи разкрива сърце, което не парадира, че „знае всичко“. Такъв мъж ще израсне по-бързо и ще бъде по-силен в духовния си живот и в брака си, защото гордостта няма да му пречи.

Като жени ние също се нуждаем от желанието да се учим. Едно от най-големите препятствия, с които съм се сблъсквала (защото ако трябва да бъдем честни, не успях да го прескоча първите десет пъти) е изкушението да поправям, да ремонтирам и да „редактирам“ съпруга си и решенията, които взема, когато подбира думите си/ костюмите си/ каквото и да е.

Малък намек за брака – ако влезете в брака мислейки си: „Той е голямo момче и понася критики,“ ви очаква труден брак. Вашият съпруг ще иска да ви се довери като на своя най-голям насърчител, а не като на най-големия си критик. Ако той не може да ви се довери да бъдете неговата „мажоретка“, няма да се довери и на критиката ви. Привилегията на съпругата да съветва съпруга си се печели само, когато тя е изградила доверие. А доверието не се гради като демонстрирате, че знаете „всичко“ относно шофирането, здравословното хранене, избора на дрехи и финансовите решения. Доверието се гради, когато сте готова да се учите, имате желание за това и сте ПРЕДИ ВСИЧКО скромна – точно като Исус.

4. Молете се той да жадува за Бог преди всичко друго (включително и вашата собствена връзка)

(Следва продължение)



(на снимката - авторката Филиша със съпруга си Джош)