понеделник, 9 март 2015 г.

Как се живее с молитва - Едно задушевно интервю с авторката Сторми Омартиан - Част 4 от 4


Освен това изглежда че, (със сигурност знам - на вас ви се е случвало), когато се молим за някого с молитвата "Боже, промени този човек!" в повечето случаи отговорът е: "Е, това е предизвикателство, отправено към теб!" Това ни кара да се смирим.
СТОРМИ: О, да, това е ужасно (смее се). Когато за първи път Господ ми го разкри с тези думи, аз се почудих "Защо трябва аз да се променям? Вината не е моя. Очевидно той е този, който обърква всичко." Но все пак, щом Бог е казал, че ние трябва да се променим, значи наистина е нужно. Няма човек, който да не се нуждае от промяна. Ако имате желание, Бог може да се намеси и да направи велики неща във вас. Невероятно е как го направи с мен по отношение на съпруга ми. Сега не ми се вярва, как не успявах да видя определени неща, които е трябвало тогава да осъзная. За известно време той не постъпваше така, както според мен един съпруг трябва да се държи. Когато започнах да казвам: "Промени ме, Господи," Той започна да ми дава една нова перспектива за това как стоят нещата с него. Наистина е невероятно. Човек започва да вижда партньора си в друга светлина и си дава обяснение защо реагира или се държи по определен начин. Подобна молитва наистина помага, дори и да я казвате с неохота. Тя пречупва във вас всичко ненужно, когато я повтаряте. Божият поглед върху нещата, който ви се дава в такива случаи, винаги е свеж и нов. Невероятно е също колко много трудности изчезват, когато човек се моли с правилната настройка в сърцето си.

Как ви промени Бог? Очевидно, Той го е направил, защото преди това винаги сте били наранявана в живота си. А сега стоя пред вас и ясно виждам , че познавате Бог и имате лична връзка с Него.
СТОРМИ: Той толкова много ме промени. Аз вече не съм същият човек, който бях преди години. Спомням си всичко, което тогава чувствах. Не съм го забравила. Спомнам си какво е да си в такава депресия, че да искаш да умреш - толкова да си самотна, че да чувстваш само болка и нещастие. Потъваш в една празнота, но същевременно изгаряш отвътре от ярост и безсилие, от чувството за лична неудовлетвореност и от остра емоционална болка. Спомням си как имах всички тези усещания и как се опитвах да се отърва от тях, но облекчението, което постигах беше само временно. Отдаваш се на алкохола, но това помага само временно. Започваш с наркотици, а там също ефектът е само временен. Захващаш се с окултизъм и различни източни религии. Опитваш от всички тези неща, но при всяко от тях болката изчезва само за известно време. А след това нещата стават още по-лоши. Това е като да вземеш лекарство със странични ефекти. Вземаш го и се чувстваш добре, но се появяват всички тези ужасни странични ефекти.

Като си помисля само, че съм освободена от всичко това - направо е невероятно. Цяло чудо е! Аз изпитвях голям стах от живота. Но се освободих от чувството за омраза към себе си. Човек не може да функционира пълноценно, ако въртре в него бушуват различни емоции. Това не е живот на един нормален човек. Толкова се фокусираш върху себе си, защото си преследван от непреодолима болка. Не можеш да споделиш това с другите хора, защото се опитваш да таиш всичко в себе си и да не се сринеш. Но аз толкова много се промених - случиха ми се много чудеса - едно чудо следваше друго и така нататък. Направо е невероятно как станах един търпелив човек. Знаете какво имам предвид, нали?!

Какъв е вашият съвет - да се молим за търпение или за благодат?

СТОРМИ: Не за търпение - по-добре е да се молим за благодат и за милост. Бог ми даде търпение, защото преди не бях търпелива. Исках всичко да стане веднага, а когато това не се случваше, мислех че нещо не е наред. Да имаш търпение означава да чакаш Бог да отговори и да живееш с вярата, че Той ще го направи и че никога няма да те разочарова. В този живот все има нещо, с което да се справяме, винаги има предизвикателства, пред които е нужно да се изправим. Честно казано, не мисля, че животът е лесен.