вторник, 22 април 2014 г.

Дъщери на Бога - Как да се приближим до сърцата на нашите подрастващи дъщери?


Често чувам за това как майките се опитват с мъка да установят добри взаимоотношения с дъщерите си, когато те започнат да подрастват. Понякога това е нормална фаза, през която много тинейджърки преминават - да започнат да се отделят от майките си, за да добият своя собствена идентичност. Друг път обаче взаимоотношенията с децата ни са директно повлияни от отминала семейна история и как ние се отнасяме към собствените си майки. Неприятните изживявания в родителските взаимоотношения могат да имат положителни или отрицателни ефекти, когато човек има собствени деца.


Аз бях изключително щастлива да имам великолепна връзка с майка си - винаги можехме да си говорим и да общуваме, и дори сега смятам майка си за една от най-добрите си приятелки. Не винаги сме съгласни една с друга, но имаме уникална връзка, която много ценя.
Възпитавай детето отрано в подходящия за него път и то няма да се отклони от него, дори когато остарее. Притчи 22:6
Все още си спомням как получих първата си Библия с посвещение от нея. Честно казано, не я отварях често или поне не достатъчно често. Но ми беше много интересно я да слушам как с часове ми разказва и разяснава Библията. По онова време обясненията под линия не бяха така добре насочени към читателската публика, както са днес, но нейните разяснения винаги компенсираха това.
Когато аз отглеждах подрастващите си дъщери, се появи голямо желание да споделя с тях любовта си към Библията, както майка ми я беше споделяла с мен. За щастие в днешно време има толкова чудесни Библейски издания за подрастващи с чудесни рисунки и подходяща информация! Дъщеря ми обича да чете и беше много развълнувана, когато наскоро й подарих едно ново издание на Библията, специализирано за жени.
Тази Библия е изпълнена с посвещения и седмични уроци, а също и много записи, които са свързани със съпътстващата учебна Библия за жени, което позволява на всяка майка и дъщеря да си споделят Божието Слово взаимно. Седмичните уроци прилагат Библейски истини за живота и дори има страници за добавяне на впечатления, където жените да записват собствените си "Аз вярвам" символи на вярата.
Харесва ми, че тази Библия е лесна за четене и разбираема. И тя е изпълнена с допълнения като "Добре е да помним" - където са цитирани части от Библията, достатъчно полезни, за да бъдат научени на изуст. Има също така част, наречена "Ако аз бях там," където читателите се мотивират да преразкажат Библейски истории и да помислят какво те биха направили, ако се намираха в същата ситуация като главния герой/ главната героиня от историята. Дъщеря ми смяташе, че това е много яко.
Дори и все още аз самата да нямам копие от такава Библия за себе си, с нетърпение очаквам да си доставя по-късно тази година, за да можем заедно с дъщеря ми да изучаваме Библията по същия учебен план. 
Четете ли Библията с дъщерите си? Лесно е, когато те започнат да подрастват, да прехвърлят вниманието си от Библията към нещо по-близко до интересите им и бързо да забравят какво са научили в неделното училище или в часовете по религия, ако са посещавали училище с такава насоченост. Но все пак смятам, че, да четете Библията заедно с дъщерите си, е едно от най-важните неща, които можете да направите за семейството си.
Ако сте много заета с всекидневни грижи за семейството си, може да си помислите, че сте в течение с темпото на растеж на дъщеря си, но дали наистина е така? Четенето на Библията отваря много възможности да разберете гледната й точка по Библейски стойности и да научите малко за това какво става в живота й в момента.
Ето някои от нещата, свързани в вярата, които практикувам и се опитвам да запомня, когато възпитавам дъщеря на Бога:
1. Четете Библията заедно. Дъщеря ми е достатъчно голяма да чете сама, но все още се радва, когато аз чета с нея. Това ми дава възможност да отговоря на всякакви въпроси, които тя може да има в момента и съответно да й послужа във всяка област, където среща проблеми.
2. Молете се с нея и за нея. Никога не подценявайте силата на молитвата за вашите деца. Винаги съм виждала как майка ми се моли. Това ме е насърчавало да развия свой собствен молитвен живот. Децата следват вашия пример и ще запомнят ежедневните ви ритуали, когато порастнат.
3. Забавлявайте си. Понякога сме способни да представим християнството на света като едно скучно и остаряло учение! Но на дъщерите си определено ще помогнем, като им покажем, че да си дъщеря на Бога, е източник на радост. Ние се смеем на някои от нещата, които четем в Библията, защото за нея понягока е по-лесно да се съпоставя със смешните, неловки или странни неща в Библията. Например, всичките ми деца харесват историята за Йона. Обичам да им напомням да бъдат послушни, за да не бъдат погълнати от кита. Децата ми смятат, че последният коментар е просто смешен.
4. Прилагайте наученото. Търсете възможности да помогнете на дъщерите си да приложат това, което са научили по време на часовете, прекарани в изучаване на Библията. Нищо не може да се сравни с вярата в действие. Вярата не може да порастне, ако не е поставена под проверката на времето.
Светът е в очакване да предложи на дъщерите ни много неща, но само Божието Слово може да им предложи сигурността, безопаснотта и увереността, че им е нужно да съзреят и да се изпълнят с вяра като жени. За мен е важно дъщерите ми да разберат Библията като животворящото, даващо дихание Божие Слово и как то трябва да се прилага ежедневно в живота ни. Искам тя да знае, че когато вярата й расте, тя ще може да оцелява в долините, да се издига в небето и да премества планини.


Ваш ред е
Какво правите, за да възпитате дъщери на Бога, изпълнени с вяра? Бих се радвала да чуя мислите и идеите ви в коментари - моля, споделете!
Авторката Уинтър Харис за Врата към Вярата