вторник, 10 февруари 2015 г.

Как се живее с молитва. Едно задушевно интервю с авторката Сторми Омартиан. Част 3 от 4.

(Продължение). Виж предишните части: Част 1 Виж ТУК.                   Част 2 Виж ТУК.

Едно важно нещо, което подчертавате в тези поредици от книги за молитвата, е да се молим според Божието Слово. Защо е толкова важно да се молим според Божието Слово и да го представяме отново пред Бог? Той самият Го познава много добре.
СТОРМИ: Той го познава, така че не Му казвате нищо ново. Той го е чел. Той го е написал. Това, което правите, е да изговорите нещо, което е сигурно. Знам, че ако се моля според Божието Слово в молитвите си, аз съм на прав път. Това е наистина утешително. Плюс това, така се изписва Божието Слово в сърцето ви толкова задълбочено, че то направо остава като гравирано във вас. Чувате се как вие сами изговаряте Божието Слово. А когато се чуете да го изговаряте в молитва, това увеличава вярата ви. Невероятно е, как го постига. Вие изговаряте нещо, което носи живот, нещо което може да проникне през мрака и да изпрати светлина в тъмни области в живота ви. Силата на Бог се усеща по мощен начин, когато повтаряте Словото в молитвите си.
 А относно всичко свързано с духовната борба, нещо което ние като християни трябва да знаем и с което да се отличаваме. Ние го забравяме, защото не винаги пребъдваме в Неговото Слово през цялото време. Не Го чуваме. Изглежда, сякаш Той ни говори по-често, когато вече сме опознали Словото Му.
СТОРМИ: Абсолютно сте права, защото когато се запознаете с Автора и Го чуете да говори, тогава можете да отличите гласа Му. Често ние чуваме гласове в ума си, тези стари ленти, които се въртят в главите ни. Това са гласове, които ни водят към погрешен път. Трябва да сте в състояние да отличите, дали чувате Божия глас в дадена ситуация или – гласа на врага, или шумни гласове от света, които ви теглят към него. Трябва да познавате Гласа, който бихте искали да слушате и начинът, по който можете да го опознаете, е като четете Божието Слово, защото когато четете, вие чувате Този глас. Чувате Го чрез всяка дума от Писанието. Чувате какъв е Бог и какво сърце има. Когато Той говори в сърцето ви извън Словото Си, знаете, че това е Бог. „О, това е Господ. Не би трябвало да правя това. Ще бъде грешка, ако взема това решение. Господ наистина ми показва, че би трябвало да откажа това нещо и да тръгна в друга посока.“ Вие наистина чувате Божиите мисли за вас по отношение на живота си и на решенията, които трябва да вземате всеки ден.
За някой, който все още не успява да чуе Божия глас и е в процес на изчакване, как бихте окуражили такъв човек? Защото понякога Бог отговаря моментално, а понякога се чака с години. Както например се е случило при вас със съпруга ви – по отношение на проблема с гневните му изблици, които не са изчезнали за броени дни.
СТОРМИ: Не, аз все още се моля за това. Той много се промени в положителна насока, но аз продължавам да се моля. Това е въпрос на решение. На кого ще се доверите? Спомням си, когато първо станах Вярваща, веки ден се чудех: „Това да не е някаква подигравка? Ами ако някой стане и каже, че всичко е било шега и не е наистиа вярно?“ Спомням си, че си го мислех, когато бях още съвсем в началото на вярата си, през първата година, и помня веднъж как си казвах: „Добре, чакай малко. Реших да следвам Исус. Реших да вярвам, че Той е Този, Който казва, че Е.“ И това промени всичко за мен.
Когато се моля сега, не поставям на Бог ограничение във времето. Просто се моля и вярвам, че Той е чул молитвите ми. Моята работа е да се моля; Неговата работа е да отговаря. Не е нужно да се притеснявам всеки момент за отговорите на тези молитви. Ако нещо е по-съществено и трябва да го знам със сигурност при вземане на някое решение, просто продължавам да се моля. Ако е нужно, постя и се моля, но съм в Словото, когато се моля, и прославям Бог. Правят се всички тези неща, когато искате да влезете в Божието присъствие, каквото и да ви струва, колкото ви стигат силите, защото колкото повече сте в Божието присъствие, толкова по-мощни са молитвите ви и по-вероятно е да чуете Неговото напътсвие към вас и да получите отговор на молитвите си.
Понякога е нужно да чакате, най-вече когато това засяга други хора. Вие не просто се изправяте пред трудностите с молитва. Става въпрос за волята на някой друг. А това е друга тема. Бог трябва понякога да пречупи тази силна воля. Но когато се молите за някого и ходатайствате за него, особено за някого, с когото сте свързани – съпруга/та ви или шефовете ви, детето или съседите – това ще им помогне да чуват Божия глас по-ясно. Главата им се изчиства, така че тогава могат да чуят Бог по-добре. На молитвите ни не се отговаря толкова бързо, калкото бихме искали, защото трябва да проникнем през облака.
На български можете да намерите Силата на жената в молитва от Сторми Омартиан. За поръчки ТУК.