събота, 2 май 2015 г.

КАК ДА СМЕ ЩАСТЛИВИ, КОГАТО ЖЕЛАНИЯТА НА СЪРЦЕТО НИ НЕ СА УДОВЛЕТВОРЕНИ

(Автор: Бетани Бейърд)


"Рейчъл беше наистина страхотна. Тя без съмнение осъзнаваше какъв женски чар притежава и разбираше, че надминава сестра си Леа във всяко едно отношение. Определено знаеше още от детство с какви предимства разполага на своя страна. Беше толкова красива, че когато Яков я погледна за първи път, веднага разбра - тя беше негова.

А когато за първи път започнаха разговор, тя така завладя сърцето му, че той беше готов да служи 14 години, за да я има.

Всъщност, тези 14 години му се сториха като няколко дни (Битие 29:20). Това се казва посвещение!"

"Когато една романтична история има такова начало, човек би си помислил, че всичко което следва за Рейчъл може да се оприличи на легло обсипано с рози. Тя била красива и съпругът и я обичал с цялото си сърце. Какво друго можела да си пожелае?" (Елиз Фитцпатрик, "Идоли на сърцето")

Но Рейчъл казала на Бог, че не може да бъде щастлива, ако няма деца.
Нямало значение, че била прелестна и съпругът ѝ я обичал, тя искала деца. Накрая Бог ѝ дал едно дете и знаете ли какво станало? Това не било достатъчно - тя поискала още едно дете!

Едно дете не било достатъчно да я направи щастлива.

Бог дал на Рейчъл още едно дете, но за нещастие тя починала при раждането му. Това нещо, без което Рейчъл си мислела, че не може да живее, се оказало точно това, което я убило.

Тази история силно ме впечатли, когато я сравних със своите неща, които "непременно искам да имам" в живота си. И аз ли съм като Рейчъл? Има ли определени неща в живота ми, които си мисля, че трябва да получа на всяка цена, за да бъда щастлива?

А при вас как стоят нещата? Колко от вас са казвали на Бог:

"Само ако имах ________, щях да съм щастлива."

Аз самата вярвах на тази лъжа много пъти! Понякога се улавям да казвам следните неща:

"Само ако бях омъжена, щях да съм щастлива."

"Само ако имах по-хубава кола, щях да съм щастлива."

"Само ако можех да си купя още повече дрехи, щях да съм щастлива."

Но с времето започнах да разбирам, че когато изговарям тези изречения, всъщност казвам на Бог, че Той не е достатъчен за мен и че се нуждая от нещо друго освен Него, за да бъда щастлива. Когато изговарям изречения, започващи със "само ако," избирам да се фокусирам върху това, което ми липсва, вместо върху неща, за които мога да прославям Бог, че вече ми ги е дал.

Желанието да сме верни на Бог казва: " Боже, аз избирам да Ти служа и да Те възхвалявам, независимо дали ще промениш обстоятелствата, в които се намирам, или - не."

Когато избера да живея с желанието да удовлетворявам собствените си потребности, започвам да срещам разочарование, трудности, депресия и нещастие. Фокусирана съм в това, което ме прави щастлива по човешки, вместо във вярата, че Бог ще ми даде това, което Той смята за най-доброто за мен.

Когато избера да произнасям думи на благодарност като: "Господи, ще сте хваля в самотата си и ще Ти служа всеки ден, независимо дали някога ще се омъжа или - не." "Господи, благодаря Ти, че си ми дал кола, която мога да използвам. Благодаря Ти за добрината." "Господи, благодаря Ти за всички сладки дрехи, с които разполагам," тогава усещам истинска радост, надежда и мир.

Когато променя мислите си и думите си, желанията на сърцето ми също се променят.

"Какво ви прави впечатление в човек, който уповава на нещо различно от Бог? - Той никога не е доволен." (Елиз Фитцпатрик)

Във всяка ситуация в живота си ние или решаваме да удовлетворяваме собствените си желания, или - да служим на Бог.

"Можете или да се оплаквате, или да възхвалявате Бог. Но не можете да правите двете едновременно." (Нанси Лей)

Трябва да направим своя избор и да възхваляваме Бог във всяка една ситуация в живота си. Нашето щастие не зависи от обстоятелствата.

Помислете си за великите мисионери и герои на вярата. Кори Тен Буум, Елизабет Елиът, Джони Иърексън Тада. Всяка една от тези жени е преминавала през подобни трудни обстоятелства в живота си.

Но всяка от тях е избирала да възхвалява Бог и да Му служи при тези обстоятелства, без да очаква те да се променят.

Точно това сме длъжни да правим и ние всеки ден.

"Какво ми е нужно, за да бъде животът ми значим и щастлив? Ако отговоря на този въпрос с нещо друго, освен с - "Бог," то значи съм поставила това нещо на мястото на Бог." (Елиз Фитцпатрик)

Аз трабва да вземам това решение ежедневно и понякога дори ежечасно - да предам плановете и желанията си на Бог. Трябва да избера да кажа: "Боже, доверявам Ти се и Ти служа днес. Ще Те хваля и ще избера да съм доволна в Твоето присъствие само. Не е нужно да съм омъжена, за да съм щастлива. Не са ми нужни по-хубави неща, за да съм щастлива. Не ми е нужно по-голяма служение, за да съм щастлива. Ако не съм доволна при сегашните си обстоятелства, то и в бъдеще няма да съм доволна."

Бъдете наистина честни със себе си за момент.

Погледнете празното място долу и го попълнете.

Само ако имах _______, тогава щах да съм щастлива.

Как можете да промените желанията на сърцето си?

Предизвиквам ви да вземете трудното решение да превърнете хленченето си в хваление. Да започнете да се доверявате на Христос с цялото си сърце и да имате надежда.

Направете го днес.

Как можете да благодарите на Бог за добрите обстоятелства, в които се намирате? За какви трудни ситуации можете за прославите Бог днес?

(Източник: GirlDefined